ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης και ανάρτηση πίνακα κατάταξης για την Αρ.Πρωτ.: 1149/2187/15-05-2018 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Ανάθεση έργου σε ανάδοχο στα πλαίσια του έργου «Σχεδιασμός νέων προϊόντων τύπου σαλτσών-αλειμμάτων και έλεγχος της ασφάλειας, ποιότητας και σταθερότητάς τους με το χρόνο αποθήκευσης».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων–Τμ.Γάλακτος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΑ εκδηλώνει ενδιαφέρον για την υποβολή πρότασης προς σύναψη μιας (1) σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, με φυσικό πρόσωπο, για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου «Promotion of local Mediterranean fermented foods through a better knowledge and management of microbial resources- ProMedFoods” στο πλαίσιο του προγράμματος ARIMNET 2 (2nd Transnational Call, 2016) «ProMedFoods (ARIMNet-2) για το 2018».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΑ εκδηλώνει ενδιαφέρον για την υποβολή πρότασης προς σύναψη μιας (1) σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, με φυσικό πρόσωπό, για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου «Σχεδιασμός νέων προϊόντων τύπου σαλτσών-αλειμμάτων και έλεγχος της ασφάλειας, ποιότητας και σταθερότητάς τους με το χρόνο αποθήκευσης».

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – ΙΤΑΠ


Σοφοκλή Βενιζέλου 1, 141 23 Λυκόβρυση Αττικής – τηλ.: 210 2845940

e-mail: gkats@chemeng.ntua.gr


ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ:

Σκοπός των νέων τεχνολογιών είναι να αντικαταστήσουν υπάρχουσες πρακτικές που αναπόφευκτα προκαλούν ποιοτική υποβάθμιση των φρούτων και των λαχανικών, όπως το τελικό χρώμα, το άρωμα και η γεύση.


ΥΠΑΙΘΡΟΣ | 27/10/2017


ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ:

«Αυτές οι τεχνολογίες, βοηθούν να αποκτήσει το τελικό προϊόν μία προστιθέμενη αξία, αλλά και να αυξηθεί σε μερικές περιπτώσεις η απόδοση από μία πρώτη ύλη στο τελικό προϊόν”, τονίζει ο Δρ. Γ. Κατσαρός.

Επιπλέον, η επεξεργασία με αυτές τις τεχνολογίες αυξάνει πολύ τη διάρκεια ζωής του τελικού προϊόντος, οπότε ο παραγωγός μπορεί να στοχεύσει στις εξαγωγές, δημιουργώντας ένα επιπλέον όφελος για τα προϊόντα του.

ECOTROPHELIA 2017

ECOTROPHELIA 2017

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – ΙΤΑΠ


Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) διοργανώνει, από το 2011, τον Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA για τη δημιουργία νέων οικολογικών καινοτόμων προϊόντων τροφίμων. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη βιομηχανία τροφίμων. Φέτος, συμμετείχαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού δεκαπέντε ομάδες φοιτητών από έντεκα πανεπιστήμια και ένα Ερευνητικό κέντρο και παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒΤ στην Αίγλη Ζαππείου στις 26/07/2017. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης και ο  Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκης. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.sevt.gr/gr/news-details/HMuEsw/ecotrophelia-2017.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων (ΙΤΑΠ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συμμετείχε στο διαγωνισμό με ομάδα φοιτητών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το προϊόν “VEGGIE-CUTS”. Την καθοδήγηση και το συντονισμό της ομάδας είχε ο Ερευνητής Δ΄του ΙΤΑΠ Δρ. Κατσαρός Γεώργιος. Το προϊόν που ανέπτυξε η ομάδα είναι ένα παριζάκι λαχανικών το οποίο αποτελείται από φρέσκα ή/και αφυδατωμένα Ελληνικά λαχανικά αλλά και βρώσιμα υπολείμματα βιομηχανιών επεξεργασίας λαχανικών. Η υφή του είναι παραπλήσια με το κλασικό παριζάκι από κρέας, με γεύση λαχανικών και όλα τα οφέλη της υγιεινής διατροφής που προσφέρει η κατανάλωση λαχανικών αντί κρέατος. Περισσότερα στοιχεία για το συγκεκριμένο προϊόν αλλά και όλα τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση από τις ομάδες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό παρουσιάζονται στο βίντεο που ακολουθεί:

Στα πλαίσια του Διαγωνισμού, ο ΣΕΒΤ απένειμε το χρηματικό βραβείο FOODPRINT, στην Ομάδα ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ / ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, για το προϊόν  “ VEGGIE-CUTS, που είχε το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές και να ενθαρρύνει τις εταιρείες τροφίμων να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες δράσεις για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα. Στο παρακάτω βίντεο από την εκδήλωση φαίνονται όλες οι ομάδες που βραβεύτηκαν όπως και η ομάδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΜΠ:

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΙΤΑΠ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ & ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ

ΑΠΑΚΙ – ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΠΑΚΙ – ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – ΙΤΑΠ


Σοφοκλή Βενιζέλου 1, 141 23 Λυκόβρυση Αττικής – τηλ.: 210 2845940

e-mail: adoulgeraki@aua.gr
Λαογραφικά στοιχεία από κείμενα του Νίκου Ψιλάκη
Σκίτσο/ Φωτογραφίες: Αγάπη I. Δουλγεράκη


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΑ | Τεύχος 18 | Σελίδα 18-19

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – ΙΤΑΠ


Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Ευκαιρίες και προοπτικές για το νησί της Μήλου & άλλων νήσων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου «Γεώργιος Ηλιόπουλος». Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τους κ. Α. Φωτόπουλο, Γενικό Διευθυντή Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, την Δρα Χ. Τάσσου, Τακτική Ερευνήτρια και τον Δρα Ν. Χωριανόπουλου, Εντεταλμένο Ερευνητή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τον καθηγητή Σ. Χαρουτουνιάν, τον καθηγητή Γ. Νυχά και τον Ειδικό Επιστήμονα Δρα Ε. Ευεργέτη στήριξαν την εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που γίνεται από τη Δημοτική Αρχή της Μήλου για την ενίσχυση της δυναμικής του πρωτογενούς τομέα στο νησί και την άμεση σύνδεσή του με την ανάπτυξη του τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκαν ομιλίες που αφορούσαν: 3 «Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ): Διαχρονική παρουσίαση και μετεξελίξεις», «Σχήματα ποιότητας & πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων των νήσων του Αιγαίου», «Ο νησιωτικός χαρακτήρας της νέας ΚΑΠ: ευκαιρίες και προκλήσεις για το νησιωτικό τομέα». Ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γ. Δαμουλάκης, προσανατολισμένος στην ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας της Μήλου με όρους αειφορίας, τόνισε την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη και προώθηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νησιού και της ιδιαίτερης γαστρονομίας του τόπου για την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό του σπάνιου τουριστικού προϊόντος της Μήλου, με στόχο τη βιωσιμότητα και την ευημερία. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συζήτηση, τοποθέτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας που έλαβε χώρα στην εκ- δήλωση. Αποφασίστηκε ομόφωνα, η από κοινού συμπόρευση τόσο του Δήμου Μήλου, όσο και των επιστημονικών ομάδων για τη βελτίωση/ενίσχυση του αγροτικού τομέα του νησιού και για τις ευκαιρίες για αγροτική ανάπτυξη στη Μήλο, που θα δοθούν στο άμεσο μέλλον. Στην εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκε και ο κ. Π. Βαμβακάρης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών, συμμετείχαν πολλοί παραγωγοί της Μήλου και εκπρόσωποι των γειτονικών νησιών.