ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Επίθετο: ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Όνομα: ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διεύθυνση: Σοφοκλή Βενιζέλου 1, Λυκόβρυση, GR 14123, ΕΛΛΑΔΑ

τηλέφωνο: +30 210-2845940 (Int. 108)

Email: gkats@chemeng.ntua.gr

Ημερ. γέννησης: 30 Ιουλίου 1979

Εκπαίδευση: Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, 2003

Ph.D. Τεχνολογία και Μηχανική Τροφίμων ΕΜΠ, 2009

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ο Δρ. Κατσαρός Γεώργιος (Χημικός Μηχανικός) εργάζεται ως Ερευνητής Δ΄ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (2009). Το ερευνητικό του έργο αφορά ένα ευρύ φάσμα της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων συμπεριλαμβάνοντας τις διεργασίες συντήρησης, τη μικροβιολογία, τη συσκευασία, την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Έχει ασχοληθεί με την μελέτη της κινητικής των αντιδράσεων των παραγόντων αλλοίωσης των τροφίμων, αλλά και της απώλειας της ποιότητας και διατροφικής τους αξίας, καθώς και τη μαθηματική περιγραφή αυτών, επιτρέποντας την πρόβλεψη και τη βελτιστοποίηση της διατηρησιμότητας των τροφίμων ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσης και διακίνησης. Σημαντικό κομμάτι της έρευνας καλύπτει η εφαρμογή των νέων μη θερμικών τεχνολογιών της Υπερυψηλής Υδροστατικής πίεσης (ΥΠ), των Παλλόμενων Ηλεκτρικών Πεδίων (ΠΗΠ), της Ωσμωτικής αφυδάτωσης (ΩΑ) και του Οζονισμού στην παραγωγή τροφίμων μακράς διάρκειας ζωής και υψηλής ποιότητας. Στα πλαίσια αυτά περιλαμβάνονται μικροβιολογικές, φυσικοχημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις συμβατικών τροφίμων και τροφίμων επεξεργασμένων με ΥΠ, ΠΗΠ και ΩΑ καθώς και η ανάπτυξη νεοφανών τροφίμων (γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα κρέατος, φρουτοσκευάσματα) με χρήση των συγκεκριμένων τεχνολογιών. Η ενζυμική τεχνολογία και η βιοτεχνολογία αφορούν ένα άλλο μέρος της έρευνάς του με κατάλληλες μεθοδολογίες για την απομόνωση, το χαρακτηρισμό και την μέτρηση της δραστικότητας φυτικών ενζύμων που βρίσκουν εφαρμογές στα τρόφιμα, καθώς και την επίδραση διαφόρων παραγόντων όπως η θερμοκρασία, η ΥΠ και τα ΠΗΠ και το pH στη μεταβολή της δραστικότητας των ενζύμων αυτών. Αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν παρουσιασθεί σε 27 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (πάνω από 280 citations) (h-index 9), 5 κεφάλαια σε βιβλία και πάνω από 200 ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Την χρονική περίοδο 2014-2016 εργάστηκε ως Τεχνικός Διευθυντής της εταιρίας ΓΕΩΔΗ ΑΕ. Έχει συμμετάσχει σε 29 Ερευνητικά έργα του ΕΜΠ και σε 4 Ερευνητικά-Επενδυτικά Έργα της ΓΕΩΔΗ. Έχει βραβευτεί 4 φορές με τη 2η θέση στον Διαγωνισμό ECOTROPHELIA που διοργανώνεται από τον ΣΕΒΤ, για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων τροφίμων.


ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ