ITAP is the unique research institute in the wider public sector that deals with the quality, safety, processing and preservation of food products of plant and animal origin.
INSTITUTE OF TECHNOLOGY OF AGRICULTURAL PRODUCTS

RESEARCH
It covers core research areas in Food, Wine & beverage Science –Technology with an experienced research scientific staff

LABORATORIES ACCREDITED to ELOT EN ISO/IEC 17025
Physico-chemical and Microbiological Analysis Laboratory- Genetic Identification Laboratory are accredited to ELOT EN ISO/IEC 17025

TECHNICAL ADVICE TO FOOD INDUSTRY
Process optimization of commercial products- Food Quality assurance and safety – Development of new products with novel technologies.

DISSEMINATION OF KNOWLEDGE
Publications in international and national scientific journals, announcements in scientific conferences and workshops, in press, media and social media.

KNOWLEDGE TRANSFER
The transfer of know-how/knowledge the food industry is carried out in cooperation with the industry of the sector.

TRAINING/SUPERVISING
Training of students of AEI, TEI, IEK, staff of the Ministry of Rural Development & Food and Agricultural Industries
RESEARCH AREAS OF ITAP
RESEARCH AREAS OF INTEREST – Institute of Technology of Agricultural Products-ITAP:
SERVICES OF INSTITUTE OF TECHNOLOGY OF AGRICULTURAL PRODUCTS-ITAP
ITAP provides services with specialized analysis of food and agricultural products, studies & technical support in order to solve problems during food processing, to assure the quality and hygiene of foodstuffs and to develop new products using modern methods and technologies .

PHYSICO-CHEMICAL ANALYSIS OF FOOD PRODUCTS
- Nutrition labeling of foodstuff
- Determination of additives and preservatives
- Determination of mycotoxins
- Various food analysis

MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF FOOD PRODUCTS
- Enumeration methods
- Detection and enumeration methods
- Microbiological analysis of water

GENETIC ANALYSIS OF AGRICULTURAL PRODUCTS
- Qualitative detection of genetic modificationsv in seed and flour using PCR and the specific primers 35S, NOS.

SENSORY ANALYSIS OF FOOD PRODUCTS
- Sensory Analysis of foodstuffs
- Comparative organoleptic evaluation of similar foods
- Correlation of quality indices with organoleptic criteria
- Sensory Analysis of Table Olives

MOLECULAR ANALYSIS OF FOOD PRODUCTS
- Detection and characterization of foodborne pathogens, spoilage and technological microorganisms related to foods
- Monitoring of food microbiota during storage
- Direct monitoring of food microbiota from food

CHEMICAL & MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF MUSTS, WINES & SPIRITS
- Chemical analysis
- Microbiological analysis
- Pack of analyses for grape must
- Pack of analyses for wine
UPCOMING CONFERENCES – SEMINARS – WORKSHOPS – EVENTS
ASSOCIATES/CUSTOMERS OF ITAP
INSTITUTE OF TECHNOLOGY OF AGRICULTURAL PRODUCTS – ITAP
NEWS ITAP
All latest news and events of INSTITUTE OF TECHNOLOGY OF AGRICULTURAL PRODUCTS-ITAP

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σύναψη δύο (2) συμβάσεων μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, με φυσικά πρόσωπα, για τις ανάγκες υλοποίησης του Έργου «Ανάπτυξη καινοτόμου έξυπνης συσκευασίας επιτόπιας – μη καταστρεπτικής αποτίμησης ποιότητας τροφίμων με εφαρμογή οργανικής φωτονικής στο υλικό συσκευασίας»
19/05/2022
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων εκδηλώνει ενδιαφέρον για την υποβολή πρότασης προς σύναψη δύο (2) συμβάσεων μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, με φ...Read More

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σύναψη μίας (1) σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, με φυσικό πρόσωπο μεταδιδακτορικό ερευνητή, για τις ανάγκες υλοποίησης του Έργου με τίτλο «Εφαρμογή Καινοτόμων Τεχνολογιών Υπερυψηλής Πίεσης και Ψυχρού Πλάσματος σε Ατμοσφαιρική Πίεση για την Παραγωγή Βελτιωμένων Φιλέτων Ιχθυηρών με Αυξημένο Χρόνο Ζωής»
19/05/2022
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ/ Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων εκδηλώνει ενδιαφέρον για την υποβολή προτάσεων προς σύναψη μίας (1) σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, με...Read More

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ- Πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης της αριθμ.307/7688/09.02.2022 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τις ανάγκες υλοποίησης του Έργου «Novel sustainable aquaculture technologies for the production of innovative feeds for improved fish stocks»
06/04/2022
Αποδοχή του πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης της αριθμ.307/7688/09.02.2022 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Σύναψη δύο (2) συμβάσεων μίσθωσης έργου, για τις ανάγκες υλοποίησης του Έργου «Novel s...Read More