Τίτλος έργου :“Functional dairy and meat products with high added value fermented or enriched with new probiotic microorganisms isolated from Greek traditional products – Probiodairymeat” 11SYN_2_571
Συντονιστής έργου: Δρ. Χ. Τάσσου
Επιστημονικός Υπεύθυνος έργου για το ΙΤΑΠ: Δρ. Ν. Χωριανόπουλος
Συμμετέχοντες φορείς: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΙΤΑΠ), ΓΠΑ, ΔΠΘ, ΑΠΘ, ΝΙΚΑΣ ΑΕ, ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ, ΟΙΚΟΦΑΡΜΑ ΑΕ.
Φορέας χρηματοδότησης: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011, ΓΓΕΤ
Έναρξη – Λήξη: 11/10/ 2013-31/10/ 2015
Προϋπολογισμός του έργου για το ΙΤΑΠ: 270.000,00 €
Σκοπός του έργου: Σκοπός του προγράμματος ήταν να παραχθούν λειτουργικά γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα κρέατος με προστιθέμενη αξία μέσω της χρήσης νέων προβιοτικών μικροοργανισμών που θα έχουν απομονωθεί από την άγρια μικροχλωρίδα Ελληνικών προϊόντων. Απομονώθηκαν γαλακτικά βακτήρια τα οποία ελέγχθηκαν για προβιοτικές ιδιότητες με in vitro και in vivo tests και χρησιμοποιήθηκαν ως καλλιέργειες εκκινητές για την παραγωγή ζυμούμενων γαλακτοκομικών (γιαούρτι, φέτα, αριάνι) και για πρώτη φορά αλλαντικών στις συνεργαζόμενες εταιρείες.