«Table olive fermentation with selected strains of probiotic lactic acid bacteria. Towards a new functional food». (PROBIOLIVES FP7-SME-2008-243471)

Τίτλος έργου: «Table olive fermentation with selected strains of probiotic lactic   acid     bacteria. Towards a new functional food». (PROBIOLIVES FP7-SME-2008-243471).

Υπεύθυνος του έργου (Συντονίστρια όλου του έργου): Δρ. Τάσσου Χρυσούλα

Συμμετέχοντες φορείς: NAGREF (EL), AUA (EL), CSIC-IG (ES), UNITO (IT), INRB (PT), INSAT (TN), PEMETE (EL), KONSTANTOPOULOS SA (EL), ASEMESA (ES), JOLCA (ES), APABI (PT), PROBEIRA (PT), AIFO (IT), AZAGAP (IT).

Έναρξη – Λήξη: 1/3/2010-28/2/2013

Φορέας χρηματοδότησης: EU (FP7-SME-2008-2)

Συνολικός Προϋπολογισμός έργου: 2.030.649 €

Προϋπολογισμός έργου για το ΙΤΑΠ: 353.400 €

Σκοπός έργου: Στα πλαίσια αυτού του έργου έγινε απομόνωση και προσδιορισμός προβιοτικών γαλακτικών βακτηρίων και μελετήθηκε η δυνατότητα τους να συμμετέχουν σε ελεγχόμενη ζύμωση της βρώσιμης ελιάς ως εκκινητήριες καλλιέργειες. Τελικός στόχος ήταν να παραχθούν βρώσιμες ελιές με υψηλό φορτίο προβιοτικών γαλακτικών βακτηρίων. Στα πλαίσια αυτού έγινε αρχικά προσδιορισμός του προβιοτικού δυναμικού γαλακτικών βακτηρίων που απομονώθηκαν από τη χλωρίδα των ελιών. Τα δύο πρώτα χρόνια απομονώθηκαν στελέχη που παρουσίαζαν προβιοτικό δυναμικό τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως starters σε ζυμώσεις οι οποίες παρακολουθούνταν με μικροβιολογικές, φυσικοχημικές αναλύσεις και στο τέλος με οργανοληπτική αξιολόγηση των ελιών. Η επιβίωση των εμβολιασμένων στελεχών επιβεβαιώθηκε με μοριακές τεχνικές. Στο τελευταίο έτος του έργου επιλεγμένα στελέχη χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία σε ζυμώσεις της συνεργαζόμενης επιχείρησης Κωνσταντόπουλος ΑΕ. Μία πατέντα έχει καταχωρηθεί στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) στην οποία η Δρ. Τάσσου αναφέρεται ως εφευρέτης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Τεχνικό Δελτίο του έργου. Το προϊόν με την ονομασία «προβιοτικές ελιές» πήρε το 2ο βραβείο στον ελληνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2012.