ΤΑΣΣΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

Η Δρ. Χρυσούλα Τάσσου, έχει γεννηθεί στην Ξάνθη, κατέχει πτυχίο Βιολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διδακτορικό στη Μικροβιολογία Τροφίμων από το University of Bath, UK και μεταδιδακτορικό στο Colorado State University, USA. Είναι Διευθύντρια Ερευνών, Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων (ITAΠ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). Είναι επίσης αναπληρωματικό μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Τα ερευνητικά της πεδία είναι: Μικροβιολογία-Ασφάλεια Τροφίμων (παθογόνα, μυκοτοξίνες), Μικροβιακή ποικιλότητα τροφίμων, Αναδυόμενες τεχνολογίες στη Μικροβιολογία Τροφίμων / Τεχνολογία / Συντήρηση, Φυσικοί αντιμικροβιακοί παράγοντες, Ζύμωση φυτικών και ζωϊκών τροφίμων, Λειτουργικά τρόφιμα – Προβιοτικά. Έχει συνολικά >300 δημοσιευμένες εργασίες (>100 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά SCI, 17 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, > 300 άρθρα σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων (citations >7500, h-index: 43, i10-index: 92, Google scholar 10-2023).
Η Δρ. Τάσσου έχει υλοποιήσει επιτυχώς ως Συντονίστρια ή ως Επιστημονικά Υπεύθυνη για το ITAΠ, περισσότερα από 50 ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά έργα, προσελκύοντας σημαντική χρηματοδότηση για το ITAΠ που φθάνει τα 3Μ Euros.
Παράλληλα, η Δρ. Τάσσου είναι reviewer, editor και guest editor σε πολλά επιστημονικά περιοδικά SCI, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας «ΜIΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ», μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών, προσκεκλημένη ομιλήτρια σε εθνικές και διεθνείς επιστημονικές ημερίδες, μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών επιστημονικών συνεδρίων καθώς και Εxpert Εvaluator, Moderator ή Reviewer με μεγάλη εμπειρία σε Eθνικά και EU προγράμματα (ΕΣΠΑ, FP7, ERC, H2020, BBI). Είναι μέλος των ομάδων εργασίας «Ασφάλεια Τροφίμων», «Επεξεργασία και Συσκευασία Τροφίμων» και «Διατροφή-Υγεία-Καταναλωτές» της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Food for Life», μέλος της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας ETP «Food for Life».
Είναι συν-εφευρέτης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας «Προβιοτικές ελιές» και μέλος της ομάδας για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων διατροφής με το 1ο ή το 2ο βραβείο στην ECOTROPHELIA 2012, 2016, 2017. Της έχει απονεμηθεί βραβείο το 2013 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έρευνα στα προβιοτικά παραδοσιακά ζυμούμενα τρόφιμα.
Έχει διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής) και είναι supervisor για πολλούς PhD και MSc φοιτητές στο Cranfield University (UK), Reading University (UK), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Είναι παντρεμένη με τον Καθηγητή Γεώργιο-Ιωάννη Νυχά (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και μητέρα 3 παιδιών. Μέλος του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών.

Scientific profiles:

ORCHID iD: 0000-0002-9004-4263

https://scholar.google.gr/citations?user=MzwCVzoAAAAJ&hl=en&oi=ao 

https://www.researchgate.net/profile/Chrysoula_Tassou

https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=6701678516


ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ